top of page
Foto 03-02-2021 19 13 23 (1).jpg

MELDPUNTEN

geweld & misbruik

WAAROM MELDEN?

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen heeft aangegeven sinds haar 15e slachtoffer te zijn geweest of geworden van lichamelijk of seksueel geweld (1). Geweld tegen vrouwen is een inbreuk op de mensenrechten die ze heeft en het unieke, geschapen schepsel wat ze is. Maar helaas is de schending van deze rechten de verschrikkelijke realiteit van de wereld waarin we leven. Er bestaan veel verschillende soorten geweld, zoals seksueel- en huiselijk geweld, seksuele intimidatie, emotioneel misbruik, maar ook eergerelateerd-, cybergeweld en geestelijke intimidatie of misbruik.

Foto 23-03-2021 14 17 55.jpg

Ja, óók in de kerk vindt geweld en misbruik plaats, waarbij het geestelijke component er vaak een extra laag van complexiteit aan toevoegt. Het misbruiken van Bijbelteksten door een dader is daar een voorbeeld van, maar ook de enorme sociale druk die gezet wordt op een slachtoffer om het in de doofpot te stoppen. Zodat het imago van de kerk, de gemeente of de desbetreffende familie 'veilig gesteld' wordt. Maar het slachtoffer en het onrecht wat hem/haar is aangedaan wordt niet serieus genomen. ​Dit kan en mag nooit gebeuren, de kerk moet een plaats zijn van recht en veiligheid.

Bij Lighthousevrouwen willen we het onderwerp bespreekbaar maken. Wij zijn geen instantie die het geweld of misbruik kan oplossen, maar wij hebben wel de juiste informatie op een rijtje gezet zodat jullie zo concreet mogelijke stappen gaan zetten. Zodat jij hulp kan gaan zoeken als jij je in zo'n situatie bevindt. Zodat jij iemand kan ondersteunen die met jou gedeeld heeft dat hij of zij hiermee te maken heeft.

Teveel vrouwen weten echter niet waar ze intimidatie of geweld moeten melden, en of melden zin heeft. Sommige vrouwen die te maken hebben met geweld worden gecontroleerd in hun internetgebruik en kunnen daardoor moeilijk een melding indienen.

 

Maar vrouw, melden helpt.

Melden helpt écht.

Image by Christin Hume

Het begint bij weten wat de eerste stap is.

Foto 27-01-20 12 44 24.jpg

In de kerk.

"En God schiep de mens naar Zijn evenbeeld;

naar het beeld van God schiep Hij hem,

mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen."

- Genesis 1:27

Ieder mens op deze aarde is uniek geschapen naar Gods evenbeeld. Daarom is ieder individu van onschatbare waarde. Die waarde moet gewaarborgd worden, zoals ligt vastgelegd in de grondwet en de Universele Verklaring van de rechten van de mens.  Het is dus onacceptabel als deze rechten geschonden worden. Het is onacceptabel als mensen, wiens leven is ingeblazen door de Schepper van het universum, geweld wordt aangedaan. Intimidatie of geweld door een partner, een familielid, een bekende, een collega, een date, een klasgenoot, een docent, of door wie dan ook, is onacceptabel. Intimidatie of geweld door een pastoor, jeugdleider, ouderling, vertrouwenspersoon, dominee, kerkgenoot, of door wie in de christelijke wereld dan ook, is onacceptabel. Melden heeft zin. Jouw leven is kostbaar en van onschatbaar grote waarde in Gods ogen. Als iemand jou manipuleert, denigreert, kleineert, geweld gebruikt, intimideert, mishandelt... dat is niet normaal. Dat is onacceptabel, en dat moet gemeld worden.

STAPPENPLAN MELDPUNTEN

1.

Als je slachtoffer bent van geweld, intimidatie of misbruik, maar óók als je vermoedens en zorgen hebt over iemand die je kent, neem dan contact op met de professionele hulpinstanties voor hulp of meer informatie.

BEN JE in direct gevaar?

  • Bel direct 112 en verlaat zo nodig je huis.

WIL JE HULP INSCHAKELEN?

  • Bel 0800-2000 Veilig Thuis (gratis en 24/7 bereikbaar) en zij helpen je verder.

 

WIL JE ONLINE HULP ZOEKEN?

PROFESSIONELE HULPINSTANTIES.

2.

 

HEB JE TE MAKEN MET (SEKSUEEL) GEWELD TIJDENS EEN AVONDKLOK?

Blijf niet binnen! Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig je huis. Dit mag ook als je je thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of je bij iemand terecht kan, bij voorkeur in de buurt.

MAG JE ZOMAAR NAAR BUITEN?

Als je te maken hebt met seksueel of huiselijk geweld, en je hulp wilt zoeken, dan is het tijdens de avondklok zonder meer toegestaan je huis te verlaten. Blijf dus niet binnen!

AVONDKLOK.

3.

​Probeer iemand uit je omgeving in vertrouwen te nemen over de situatie waar je in zit. Bespreek het geweld, misbruik of de intimidatie voor zover dat kan, terwijl je het ook (samen) meldt bij de professionele hulpinstanties. Jouw verhaal moet gehoord worden. Weet dat melden zin heeft en dat je niet alleen staat.

Als je niemand weet, neem dan online contact op met een professionele of christelijke hulpinstantie. Erover praten is al de beste eerste stap die je kunt zetten.

NEEM IEMAND IN VERTROUWEN.

4.

​Jouw steun kan een groot verschil maken. Maar hoe help je het slachtoffer het beste?

  • Veilig Thuis kun je altijd bellen om advies en informatie, klik hier. Ook bij twijfel kun je bellen.

  • Voor de meest uitgebreide informatie en advies, raadpleeg www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

  • Op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl vindt je hele heldere informatie en vervolgstappen.

  • Het Centrum Seksueel Geweld heeft 10 praktische tips op een rijtje gezet, lees deze hier.

  • Kerkelijk? Algemene hulpinformatie rondom geweld en misbruik in de kerk vind je op www.veiligekerk.nl.

  • Luister en bid. Luisteren alleen al kan een stap in het proces zijn voor het slachtoffer. Bid voor die persoon, voor de situatie, dat er recht gedaan zal worden. Als je niet weet hoe je moet bidden, bid dan dit.

HEEFT IEMAND JOU IN VERTROUWEN GENOMEN OF HEB JE VERMOEDENS?

5.

​Er zijn verschillende meldpunten per kerkstroming te vinden in Nederland. Seksueel, fysiek, geestelijk en emotioneel misbruik is onacceptabel, juíst in de kerk zou het niet mogen voorkomen. Ben je slachtoffer, of heb je vermoedens van misbruik bij iemand die je kent? Meld direct gevaar ten alle tijde eerst bij de professionele hulpinstanties. Leg contact met één van de onderstaande meldpunten om hulp te zoeken, je verhaal kwijt te kunnen, of om te zorgen dat er in de desbetreffende kerk of gemeente actie ondernomen kan worden.

ÓÓK IN DE KERK MOET HET GEMELD WORDEN.

Image by SUNDAY II SUNDAY

in je schoenen staan?

wil jij steviger

In samenwerking met Krav Maga Zeeland hebben wij al twee keer een weerbaarheidstraining georganiseerd. Dit waren hele bijzondere en succesvolle ochtenden, ieder keer met een unieke groep vrouwen. In deze seminars leert Max Heemskerk je stap voor stap leert om te gaan met grenzen stellen, handelen vanuit zelfvertrouwen en hoe te reageren op geweld en agressie, en nog veel meer. Wil je meer weten? Klik dan op de knop hieronder!

bottom of page