Dit is alweer het zesde en een-na-laatste deel in de serie “Singled-Out?!”, een serie waarin we allerlei aspecten van het singleschap bespreken. Het doel is om meer openheid te creëren over het onderwerp. Ik hoop van harte dat we als singles én stellen elkaar gaan leren begrijpen en accepteren, maar bovenal dat de norm die voor singles is gecreëerd, verandert. Lees hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.

Foto door photo-nom.
Daar stond ik dan. Al zwetend bij de retourkassa van de Reimse H&M een pas gekochte zomerjurk in te leveren. Bloedheet was het. Mijn kledingstijl was absoluut niet afgestemd op het warme Franse klimaat, maar in plaats daarvan op de frisse Nederlandse zomers. Het was zo ontzettend warm dat ik mijzelf een paar dagen daarvoor genoodzaakt had gezien om een jurk te kopen. Het werd een blauwe, bloemige, luchtige zomerjurk. Nog één week te gaan in Frankrijk, en dan zou mijn derde studiejaar afgerond zijn.
Nog één week te gaan. En mijn studiefinanciering was op. Het geld wat op mijn lopende bankrekening stond, was op één hand te tellen, en ik kon echt nergens meer contant geld vinden. Maar ik moest nog wel boodschappen doen voor die week. Shoot. Op crackers leven zag ik echt niet zitten. Na alle opties afgelopen te hebben – geld lenen van een studiegenootje (mmm, nee beter van niet), geld lenen van ouders (ab-so-luut niet), verborgen cash in een broek toevallig (zelfs geen stuiver), – zat er niks anders op dan de mooie bloemenjurk terug te brengen naar waar hij vandaan kwam. De H&M.
Toeval wilde dat het kaartje er nog aanzat. De reden daarvoor was dat ik nog niet helemaal overtuigd was geweest van de stijl, maar omdat de hitte aanhield was ik hem blijven dragen. Het kaartje zag er verfomfaaid uit, overduidelijk verfrommeld, en de caissière keek een paar seconden vertwijfeld naar de jurk. "Geef dat ze het accepteert, geef dat ze het accepteert" zei ik als schietgebedje met een licht schuldgevoel. Ondanks de airconditioning in de winkel kreeg ik het warmer en warmer. Ze mompelde iets, keek me met een boze blik aan – slik – en gebaarde toen dat ik mijn pasje in de pinautomaat mocht steken. Oef, zonder kleerscheuren ervan afgekomen. Letterlijk. Ik ben nog nooit zo snel naar de Carrefour gereden om eten in te slaan, voordat ik ook maar iets anders tegenkwam dat me zou verleiden tot geld uitgeven.
Wat doe jij met hetgeen dat je ontvangen hebt?
Hoewel ik verder nooit serieuze geldproblemen heb gehad, heb ik tijdens mijn studietijd heel veel geleerd over financiën en geldbesteding. Het leven in Frankrijk was een stuk duurder dan in Nederland, en ondanks een mooie basisbeurs en een Erasmusbeurs moest ik heel zorgvuldig omgaan met mijn centjes. Ik geloof ook dat je studietijd bij uitstek de kans is om als individu bewust te worden van de omvang van inkomsten, vaste lasten en andere uitgaven die onderdeel zullen worden van de rest van je burgerlijk leven in deze maatschappij. Geld is niet vanzelfsprekend en we hebben de verantwoordelijkheid gekregen om er op een goede manier mee om te gaan.
Wat heeft dit alles te maken met het singleschap? Nou, je relatiestatus is niet vanzelfsprekend en we hebben de verantwoordelijkheid gekregen om er op een goede manier mee om te gaan. Dat wil zeggen: of je nu single bent of een relatie hebt, we dragen allemaal een individuele verantwoordelijkheid om keuzes te maken die een goede invloed hebben op ons leven en onze omgeving. Als je een relatie krijgt, word je je gaandeweg steeds bewuster van de omvang van wederzijdse inzet en open communicatie die het vereist. Een gezonde, sterke relatie is niet vanzelfsprekend, en vraagt dat beide individuen de verantwoordelijkheid op zich nemen om hun allerbeste steentjes in te zetten. Als je single bent, ontdek je dat je rijkelijk gebruik kunt maken van je vrijheid en onafhankelijkheid, wat zal bijdragen aan je ontwikkeling als persoon. Maar een gezond, zelfstandig mens is niet vanzelfsprekend, en vraagt dat de single als individu zijn beste steentjes in zet om goede patronen en gewoontes te ontwikkelen voor de rest van zijn/haar leven.
In plaats van het vrijgezellen leven te zien als alleen een seizoen, (dat mag en dat kan het ook zijn), pleit ik er voor om het singleschap meer te gaan beschouwen als een individuele verantwoordelijkheid. Dat haalt de druk ervan af om je singleschap helemaal te verweven met wie je bent als persoon, en het meer te gaan ervaren als één van de manieren waardoor je in dit leven dingen leert. Je staat immers ook niet compleet afgezonderd in het leven, als het goed is behoor je tot een community. En zie je wat ik in de vorige paragraaf trouwens schreef? “Of je nu single bent of een relatie hebt”. Alleenstaand is een zijn, dat ben je, en een relatie heb je. Het is dat de taal daar ons nu eenmaal toe aanzet om het zo te zeggen, maar eigenlijk is dat best jammer. Misschien kunnen we het beter zo verwoorden: we zijn allemaal individuen, maar hebben het singleschap of een relatie gekregen om het op de allerbeste manier in te zetten voor Gods Koninkrijk en deze wereld.
Ik hoop dat deze gedachte je helpt om meer ontspannen en ook praktischer naar je vrijgezellen leven te kijken. In het onderstaande geef ik een aantal tips voor met name singles, maar ze gelden net zo goed voor iedereen. Echter, als jij het singleschap nu doorwandelt, dan zou ik het heel mooi vinden dat jij je bewust wordt van een aantal gebieden in je leven waar je juist nu de tijd, energie en vrijheid voor hebt om in te groeien. En waar jij en anderen om je heen, de vruchten van zullen plukken op lange termijn.
Het belangrijkste wat ik heb geleerd op praktisch gebied is…
... hoe je financieel zelfstandige en verstandige keuzes maakt.
Een tweede reden waarom ik dit blog ben begonnen met het verhaal over geld, is dat veel aspecten in het leven samenhangen met je financiële middelen. Het is ook in Nederland niet vanzelfsprekend dat je in je eigen levensonderhoud kan voorzien, niet iedereen zit goed in de was. Grofweg tientallen jaren terug was het ook velen malen moeilijker om als single financieel zelfstandig in deze maatschappij te functioneren en viel je vaak terug op je familie, je community of in armoede. Sinds 2014 is er een stijgende lijn te zien in de economische zelfstandigheid voor zowel mannen als vrouwen, en het aandeel vrouwen wat daarvoor genoeg verdiend is in de daaropvolgende zes jaren onafgebroken toegenomen (1). Dat is echt mooi nieuws, laten we daar niet al te snel over hen lezen. Nederland biedt veel kansen en mogelijkheden om een goed bestaan op te bouwen, wat dus niet het geval is in een heleboel andere landen op deze wereld. Iets om heel dankbaar voor te zijn.
Drie op de vier vrouwen geeft aan het belangrijk te vinden economisch zelfstandig te zijn (1). Dat hoeft niet te betekenen dat een vrouw compleet financieel onafhankelijk wil blijven als ze een relatie krijgt, maar het zegt mij eerder iets over de drive om wijze keuzes te maken zodat je voor je eigen hachje kan zorgen. Het probleem van een gat in je hand hebben, zit hem vaak in niet weten waar je geld naar toegaat waardoor je meer uitgeeft dan nodig is. Het is dus zaak dat je op een rijtje krijgt wat je inkomsten en uitgaven zijn. Mijn vader heeft een boekhoudsysteem ontworpen die we als tieners al onder de knie moesten krijgen, en waar we nu al jaren profijt van hebben. Ik weet precies wat mijn inkomsten en uitgaven zijn per categorie, en ben daardoor in staat geweest mijzelf diverse keren te corrigeren op uitgaven die helemaal niet noodzakelijk waren of uit de hand liepen. Op internet kun je soortgelijke hulpmiddelen vinden (2).
Heb je schulden? Los die dan zo snel mogelijk af zodra het kan. Voor het incidentje met de bloemenjurk wilde ik koste wat het koste geen geld van mijn ouders lenen, maar dat had een goede reden: ik had al een schuld bij ze openstaan voor mijn studie. Zodra ik aan het werk ging heb ik die schulden als eerste afbetaald. Zet dat als hoogste prioriteit op je lijstje als je eenmaal een vaste baan hebt: zorg dat je minstens elke maand een flink bedrag aflost, en daarna altijd een vast bedrag wegzet op je spaarrekening. Ik las ooit ergens iets over een oprotpotje hebben, wat inhoudt dat je minstens 6x je maandloon klaar moet hebben staan voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een nieuwe auto.
Probeer gewoon heel tactisch en verstandig te overwegen waar je je geld in investeert. Dat betekent dat je soms naar creatieve oplossingen moet zoeken of zaken tegen elkaar afweegt. Als je voor het ene kiest (bijvoorbeeld in mijn geval een hobby als Krav Maga), zeg je nee tegen het andere (een abonnement op de sportschool). Wat me gelijk bij het volgende punt brengt…
… dat je door een hobby meerdere doelen kunt dienen.
Als vrijgezel is de kans groot dat je wat meer tijd over hebt om een leuke hobby uit te oefenen, maak daar dan ook gebruik van. Ik zorg altijd dat ik meerdere voordelen uit mijn hobby’s haal. Dat is ook het mooie ervan: het brengt je een bepaalde ontspanning, terwijl het ook nog eens functioneel is. Met functioneel bedoel ik bijvoorbeeld dat Krav Maga mij niet alleen fysiek, maar ook mentaal versterkt. Met rugbyen, tennissen of voetballen maak je een hoop nieuwe vrienden, terwijl je je lichaam flink aan het werk zet. Misschien ben jij heel creatief of bak je heerlijke dingen, dan kun je daarmee iets voor een ander doen die net een opkikkertje nodig heeft. Van bijvoorbeeld muziek spelen wordt de ontwikkeling van je hersens gestimuleerd (3) en het klinkt ook nog eens erg mooi (naja, alleen op het begin niet).
Stop met denken dat hobby’s verloren tijd zijn voor Gods Koninkrijk. Als je je geroepen voelt om te evangeliseren op straat of vrijwilligerswerk te doen – doe het voor Hem. Als je je geroepen voelt om een uitdagende hobby aan te gaan – doe het voor Hem. Laat je licht schijnen op de plaatsen waar die hobby je brengt. Je zult nog verrast staan kijken hoeveel je met je hobby iets voor een ander kunt betekenen en wat God daar doorheen werkt. Vraag God gerust om open deuren en wijsheid voor de mensen die op je pad komen.
… dat duidelijke doelen goede patronen creëren en vice versa.
De uitvoering van dit punt verschilt per persoon, dus ga vooral uitvogelen wat voor jou persoonlijk werkt en haalbaar is. Vanuit mijn businessopleiding heb ik geleerd om bepaalde doelen te stellen waar je om de zoveel tijd opnieuw naar kijkt, bijvoorbeeld als je merkt dat je geleefd wordt maar nergens aan toekomt, of dat je vaak naar je telefoon grijpt uit verveling en je hersens afstompt met TikToks.
Wat ik doe is verschillende kopjes op papier neerzetten, (bijvoorbeeld geloof, financieel, sociaal of gezondheid/sporten), met daaronder maximaal drie doelen en hoe ik die globaal vorm ga geven. Dit is geen strakke planning, maar helpt mij om visie te krijgen en een bepaalde koers te varen wat betreft mijn tijd-, geld- en energiebesteding. Omdat ik dit om het half jaar doe, zie ik gelijk waarin ik vorderingen heb gemaakt of waar ik juist tijd op de verkeerde manier heb ingezet. Daarom kijk ik naar welke patronen ik voor mijzelf heb gecreëerd. Hebben ze mij geholpen een doel te bereiken of hebben ze mij juist tegengewerkt?
Vervolgens stel ik mijzelf de vraag of ik binnen dat patroon iets kan veranderen: een kwartier vroeger uit bed voor een lekker ontbijtje én stille tijd? Sportactiviteiten elke dag op dezelfde tijd plannen? Een uur voor slapengaan alle schermen uit en een boek klaar hebben liggen? Goede patronen bouw je niet in één dag op, dus wees realistisch. Het ene doel zul je sneller bereiken dan het andere. Plus, je mag deze dingen ook gewoon samen met de Heilige Geest doen hè, Hij is gekomen om ons te helpen in alles (4).
Darius Foroux is een schrijver die duidelijke en praktische tips geeft over productiviteit in je dagelijks leven. In dit artikel trekt hij een lijn tussen de chaos van deze wereld en de individuele verantwoordelijkheid om goede keuzes te maken. Hij zegt: “To be clear, when I talk about chaos, I’m not talking about adverse events. Sometimes, good things can also disrupt our focus. Life can be unpredictable. And despite that unpredictability, we still have to function. The way I see it, we have two choices. One: we accept that life is chaos and find a way to adapt ourselves. Two: we refuse to adapt and become miserable because ‘life is hard’. To me, it’s a no-brainer. I choose the former” (5).
Hij geeft hiermee aan dat je altijd, ondanks je omstandigheden, obstakels of moeilijkheden, een keuze hebt. Een keuze om toch je taak of ritme weer op te pakken als die verstoord is geraakt, in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten. Dat is eigenlijk een goede terugkoppeling naar hoe individuele verantwoordelijkheid eruit ziet. Ik heb dat na mijn burn-out klachten ook moeten leren, om iedere keer weer een taak op te pakken die mij gefocust hield en een doel gaf voor die dag. Zoek je nog meer praktische tips, dan hier een artikel over de grootvader van Darius en zijn aanpak wat betreft routines creëren (6).
“Bewoon de aarde en voed u met trouw.”
Ik heb zelf een aantal jaren geleden de keuze gemaakt om het vrijgezellen leven te zien als een mogelijkheid in plaats van een last. Het single leven betekent geen stilstaand leven. Integendeel, ik geloof dat het juist een grote mogelijkheid is die ons helpt om op een actieve manier het leven te cultiveren. Dat betekent tot ontwikkeling brengen, bebouwen en onderhouden. Psalm 37:3 geeft daarin een duidelijke, maar simpele opdracht: “Vertrouw op de Heere, en doe het goede. Bewoon de aarde en voed u met trouw.”
“Bewoon de aarde” komt overeen met de opdracht die God gaf aan Adam en Eva in het paradijs: “En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!” (7). Werken, genieten en gebruik maken van de schepping zijn goddelijke opdrachten. “Wees vruchtbaar” kun je niet alleen toepassen op seksualiteit, maar ook op het cultiveren en vruchtbaar maken van je hele leven en je omgeving. Wij mogen rentmeester zijn over al deze dingen die God ons toevertrouwt: financiën, relaties, singleschap, hobby’s, werk, etc. We zijn geroepen om overal ons licht voor Jezus te laten schijnen en Zijn liefde te laten zien. Heb geloof in God de Vader, heb geloof in dat Hij juist het praktische zal zegenen in Zijn naam: de Schepper van hemel en aarde en de God van alles wat zich daarop bevindt.