top of page

Singles: het is geen last, maar een mogelijkheid

Dit is alweer het zesde en een-na-laatste deel in de serie “Singled-Out?!”. Dit is een serie waarin we allerlei aspecten van het singleschap bespreken. Het doel is om meer openheid te creëren over het onderwerp. Lees hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5.


Foto door photo-nom

Daar stond ik dan.


Al zwetend bij de retourkassa van de Reimse H&M een pas gekochte zomerjurk in te leveren.


Bloedheet was het. Mijn kledingstijl was absoluut niet in synchronisation met het aangenaam warme Franse klimaat. Halflange truitjes en donkerblauwe jeans puilden uit mijn kast, klaar voor frisse, Hollandse noordwestenwind zomers, maar totaal ongeschikt voor de mediterraanse soleil.


Het was zo ontzettend warm dat ik mijzelf een week eerder genoodzaakt had gezien om een jurk te kopen. Het werd een luchtige, blauw-bloemige zomerjurk. Nog één week te gaan in en dan zou mijn derde studiejaar afgerond zijn.


Nog één week te gaan.


En mijn studiefinanciering was op. Het geld wat op mijn lopende bankrekening stond, was op één hand te tellen, en ik kon echt nergens meer contant geld vinden. Ik moest nog boodschappen doen voor die week en alleen crackers eten zag ik echt niet zitten. Hoe kon men een week zonder croissants leven? Mais non, er moest een oplossing zijn.


Na alle opties afgelopen te hebben – geld lenen van een studiegenootje (mmm, nee beter van niet), geld lenen van ouders (ab-so-luut niet), verborgen cash in een broek toevallig (zelfs geen stuiver), – zat er niks anders op dan de prachtige bloemenjurk terug te brengen naar waar hij vandaan kwam.


De H&M.


Nu was het geval dat het kaartje er nog aanzat. De reden daarvoor was dat ik nog niet helemaal overtuigd was geweest van de stijl, maar omdat de hitte aanhield zag ik mijzelf genoodzaakt hem te blijven dragen. Het kaartje zag er verfomfaaid uit, overduidelijk verfrommeld, en de caissière keek een paar seconden vertwijfeld naar de jurk.


"Geef dat ze het accepteert, geef dat ze het accepteert" zei ik als schietgebedje met een licht schuldgevoel omdat ik God eigenlijk niet wilde vermoeien met mijn eigen misérable consumentengedrag. Ondanks de airconditioning in de winkel kreeg ik het warmer en warmer. Ze mompelde iets, keek mij met een boze blik aan – slik – en gebaarde toen dat ik mijn pasje in de pinautomaat mocht steken.


Ouf, zonder kleerscheuren ervan afgekomen. Nog nooit hebben mijn beentjes mij zo snel naar de Carrefour gefietst om eten in te slaan, voordat ik ook maar iets anders tegen zou komen dat me zou verleiden tot geld uitgeven.


Wat doe jij met hetgeen dat je ontvangen hebt?


Hoewel ik nooit met ernstige geldproblemen heb moeten dealen, heb ik tijdens mijn studietijd wel heel veel geleerd over financiën en geldbesteding. Het leven in Frankrijk was een stuk duurder dan in Nederland, en ondanks een mooie basisbeurs plus een Erasmusbeurs daar bovenop, moest ik heel zorgvuldig omgaan met de centjes die op mijn bankrekening binnen kwamen.


Je studietijd is bij uitstek de kans om bewust te worden van de omvang van inkomsten, vaste lasten en andere uitgaven die onderdeel zullen worden van de rest van je burgerlijk leven in deze maatschappij. Geld is niet vanzelfsprekend en we hebben de verantwoordelijkheid gekregen om er op een goede manier mee om te gaan.


Wat heeft dit alles te maken met het singleschap?


Je relatiestatus is niet vanzelfsprekend en we hebben de verantwoordelijkheid gekregen om er op een goede manier mee om te gaan. Dat wil zeggen: of je nu single bent of een relatie hebt, we dragen allemaal een individuele verantwoordelijkheid om keuzes te maken die van goede invloed zijn op ons leven en onze omgeving.


Als je een relatie hebt, wordt je je gaandeweg steeds bewuster van de omvang van wederzijdse inzet en open communicatie die het vereist. Een gezonde, sterke relatie is niet vanzelfsprekend, en vraagt dat beide individuen de verantwoordelijkheid op zich nemen om ware intimiteit op te bouwen.


Als je single bent, ontdek je dat je rijkelijk gebruik kunt maken van je vrijheid en onafhankelijkheid, wat zal bijdragen aan je ontwikkeling als persoon. Maar een gezond, zelfstandig mens is niet vanzelfsprekend, en vraagt van de individu zijn beste steentjes om goede patronen en gewoontes te ontwikkelen voor de rest van zijn/haar leven.


In plaats van het vrijgezellen leven te zien als alleen een seizoen, (dat mag en dat kan het ook zijn), pleit ik er voor om het singleschap meer te gaan beschouwen als een individuele verantwoordelijkheid. Dat haalt de druk ervan af om je singleschap helemaal te verweven met wie je bent als persoon, en het meer te gaan ervaren als één van de manieren waardoor je in dit leven lessen leert.


Want zie je wat ik eerder schreef? “Of je nu single bent of een relatie hebt”.


Alleenstaand is een zijn, dat ben je, en een relatie heb je. Het is dat de taal daar ons nu eenmaal toe aanzet om het zo te zeggen, maar eigenlijk is dat best jammer. Uiteindelijk zijn we allemaal individuen, en hebben we een relatie of het singleschap gekregen om het op de allerbeste manier in te zetten voor Gods Koninkrijk en deze wereld.


Singles: het singleschap is geen last, maar een mogelijkheid.


Als jij het singleschap doorwandelt, dan hoop ik van harte dat deze gedachte je op de weg van vrijheid brengt. Een aantal jaren geleden heb ik zelf bewust de keuze gemaakt om het te zien als een mogelijkheid - een individuele verantwoordelijkheid - wat mij enorm heeft geholpen om veel meer ontspannen en praktischer naar het vrijgezellen leven te kijken.


Het verlegt je focus van beperkend naar uitstrekkend. Heb jij al ontdekt wat voor lessen je kunt leren?


Het belangrijkste wat ik in mijn singleschap heb geleerd op praktisch gebied is…


... hoe je financieel zelfstandige en verstandige keuzes maakt.


Veel aspecten in het leven hangen samen met je financiële middelen. Het is ook in Nederland niet vanzelfsprekend meer dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. De enorme inflatie, hoge huizen- en energieprijzen en dure boodschappen zorgen bij steeds meer mensen voor kopzorgen.


Tientallen jaren terug was het sowieso velen malen moeilijker om als single financieel zelfstandig in deze maatschappij te functioneren. Men viel terug op familie, de gemeenschap of in armoede. In tegenstelling tot de afschuwelijke leefomstandigheden van veel andere landen op deze wereld, biedt Nederland een rijk scala aan kansen en mogelijkheden om een stabiel bestaan op te bouwen, ook als vrouw.


Dat is dan ook terug te in zien in de peilingen: ook al is het stapje voor stapje, het aantal vrouwen dat voldoende verdient om in hun levensonderhoud te voorzien is gegroeid volgens een artikel van Trouw in 2019 (1). Sinds 2014 is er een stijgende lijn te zien in de economische zelfstandigheid voor zowel mannen als vrouwen, én het aandeel vrouwen wat daarvoor genoeg verdiend bleef in de daaropvolgende zes jaren onafgebroken toenemen (2).


Als jongere generaties zijn wij tot over onze oren verdronken in welvaart en eindeloos verdwaalt in de woestijn van sociale media waardoor we nog weinig benul hebben van wat voor belangrijks deze cijfers te zeggen hebben: hetzij als man of vrouw, kun je in Nederland op eigen houtje een bestaan opbouwen zonder dat je daar de gemeenschap voor nodig hebt. Vele eeuwen lang is zoiets ongehoord geweest. Alleenstaand stond toen synoniem aan armoede en kwetsbaarheid.


Iets om heel, heel erg bewust van te zijn.


Drie op de vier vrouwen gaf in het onderzoek aan het belangrijk te vinden economisch zelfstandig te zijn (2). Dit zegt iets over een zekere drive om wijze keuzes te maken, maar ook de bekwaamheid om op een rijtje te hebben wat je inkomsten en uitgaven zijn. Het probleem namelijk van een gat in je hand hebben, zit hem vaak in niet weten waar je geld naar toegaat waardoor je meer uitgeeft dan nodig is.


Toen mijn broers, zus en ik tieners waren, had mijn vader een zelf ontworpen boekhoudsysteempje klaar liggen voor ons. Na een tijdje geoefend te hebben onder zijn toeziend oog, waren we klaar om er zelfstandig mee aan de slag gaan. Nu, jaren later, profiteer ik nog steeds enorm van deze instructie.


Ik weet precies wat mijn inkomsten en uitgaven zijn per categorie, en ben daardoor in staat geweest al diverse keren te corrigeren op uitgaven die helemaal niet noodzakelijk waren of uit de hand liepen. Op internet kun je soortgelijke hulpmiddelen vinden die ik ten zeerste aanraad.


Heb je schulden? Los die dan zo snel mogelijk af zodra het kan. Voor het incidentje met de bloemenjurk wilde ik koste wat het kost geen geld van mijn ouders lenen. Dat had een goede reden: ik had al een schuld bij ze openstaan voor mijn studie. Zodra ik mijn eerste officiële baan had ben ik gelijk die schulden af gaan betalen.


Zet dat als hoogste prioriteit op je lijstje als je eenmaal een vaste baan hebt: zorg dat je minstens elke maand een flink bedrag aflost, en daarna altijd een vast bedrag wegzet op je spaarrekening. Ik las ooit ergens iets over een oprotpotje hebben, wat inhoudt dat je minstens 6x je maandloon klaar moet hebben staan voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een nieuwe auto.


Probeer gewoon heel tactisch en verstandig te overwegen waar je je geld in investeert. Dat betekent dat je soms naar creatieve oplossingen moet zoeken of zaken tegen elkaar afweegt. Als je voor het ene kiest (bijvoorbeeld in mijn geval een hobby als Krav Maga), zeg je nee tegen het andere (een abonnement op de sportschool). Wat me gelijk bij het volgende punt brengt…


… dat je door een hobby meerdere doelen kunt dienen.


Als vrijgezel is de kans groot dat je wat meer tijd over hebt om een leuke hobby uit te oefenen, maak daar dan ook gebruik van. Ik zorg altijd dat ik meerdere voordelen uit mijn hobby’s haal. Dat is ook het mooie ervan: het brengt je een bepaalde ontspanning, terwijl het ook nog eens functioneel is.


Met functioneel bedoel ik dat bijvoorbeeld Krav Maga mij niet alleen fysiek, maar ook mentaal versterkt. Met rugbyen, tennissen of voetballen maak je een hoop nieuwe vrienden, terwijl je je lichaam tegelijkertijd flink aan het werk zet. Misschien ben jij heel creatief of bak je heerlijke dingen, wat net dat opkikkertje is voor de oude buurman. Van bijvoorbeeld muziek spelen wordt de ontwikkeling van je hersens gestimuleerd (3) (4) en het klinkt ook nog eens erg mooi (enkel op het begin is het verfoeilijk).


Stop met twijfelen of hobby’s verloren tijd zijn voor Gods Koninkrijk. Als je je geroepen voelt om te evangeliseren op straat of vrijwilligerswerk te doen – doe het voor Hem. Als je je geroepen voelt om een uitdagende hobby aan te gaan – doe het voor Hem. Laat het licht van Jezus schijnen op de plaatsen waar die hobby je brengt.


Je zult nog verrast staan kijken hoeveel je met je hobby iets voor een ander kunt betekenen en wat God daar doorheen werkt. Vraag God om open deuren en liefde voor de mensen die op je pad komen.


… dat duidelijke doelen goede patronen in je leven creëren.


De uitvoering van dit punt verschilt per persoon, pin niet teveel vast op hoe ik het doe. Vogel uit wat voor jou persoonlijk werkt en haalbaar is.


Vanuit mijn businessopleiding heb ik geleerd om doelen te stellen. Op papier schrijf ik verschillende kopjes neer (geloof, financieel, gezondheid/sporten, sociaal), met daaronder wat eenvoudige, maar duidelijke doelen. Indien nodig zet je erbij hoe je dat doel vorm gaat geven. Dit is geen strakke planning, maar helpt mij om visie te krijgen en een bepaalde koers te varen wat betreft mijn tijds-, geld- en energiebesteding.


Om de zoveel tijd loop ik na waarin ik vorderingen heb gemaakt. Als ik merk dat ik geleefd wordt maar nergens aan toekom, dan pak ik het papiertje er weer even bij om de focus opnieuw aan te scherpen. Of als ik merk dat ik vaak naar mijn telefoon grijp uit verveling en hersenloos TikToks aan het kijken ben, dan is dat een signaal dat ik mijn tijd verkeerd inzet.


Op deze manier kun je een helder beeld creëren van de patronen in je leven. Stel jezelf de vraag: helpen mijn huidige patronen om een doel te bereiken of werken ze mij tegen?


Vervolgens ga ik kijken of ik in dat patroon iets eenvoudigs kan veranderen: een kwartier vroeger uit bed voor een goed ontbijt én stille tijd. Sportactiviteiten elke week op dezelfde dag inplannen in plaats van kris kras doordeweeks. Een uur voor slapengaan alle schermen uit.


Het gaat dus niet zozeer altijd om het bereiken van een doel binnen zo kort mogelijke tijd, maar om het trainen van jezelf in discipline en ontdekken wat voor veranderingen dat teweegbrengt, die een enorme sterke basis zullen leggen voor de rest van je leven.


... dat goede patronen veel vruchten voortbrengen op lange termijn.


Wij leven luxer dan koningen in vroegere tijden ooit hebben gedaan. Maar we leven ook mentaal en geestelijker armer dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. We zijn de kunst van het onszelf harden en sterker maken verleerd door alle gemakken en technologische afstomping van de 21e eeuw.


Mijn vraag aan jou is: wat betekent een Netflix serie nou voor jouw welzijn? Wat brengt het je nu voor kracht en weerbaarheid? Wat voor waarde brengen mensen die op een beeldscherm iets uitvoeren terwijl je zelf als een zoutzak op de bank zit en je nog niet eens een teen in beweging hebt gebracht?


Vrouw, jij bent zoveel meer dan dat. Deze wereld snakt naar zelfs de kleinste vertoning van kracht.


Kracht die in jou zit, die naar boven gehaald moet worden door moeite en vallen en opstaan en opnieuw proberen en doorgaan en falen en toch niet opgeven.


Natuurlijk zit het in je. God heeft jou zo gemaakt met potentie tot groei in allerlei facetten van je leven. Rennen, lezen, breien, boksen, bakken, opruimen, koken, nadenken, helpen, fietsen, onderhandelen, vragen. Iets, wat dan ook.


Ik heb het niet over de grote dingen, maar over de kleine. Ga een boek lezen die je uitdaagt. Ga een kwartier wandelen. Ga je kamer opruimen. Leg alsjeblieft je telefoon weg. Zet social media uit. Jij bent zoveel meer dan dat.


Wees niet ongerust. Rome is niet één dag gebouwd, zo ook hebben goede patronen tijd nodig. Begin met één ding en zodra je die onder de knie hebt, bouw je een nieuwe gewoonte erbij. Geef jezelf genade in het vallen, maar sta daarna wel weer op! Wees niet ontmoedigd, deze zaken hoef je niet alleen te doen. De Heilige Geest is gekomen om ons te helpen in alles (5) (6), juist ook in een gedisciplineerder dagelijks leven leiden.


Vraag je Hem om hulp?


Meer discipline zorgt voor meer vrijheid, tijd en energie. Dit lijkt tegenstrijdig, maar hoe meer jij jezelf leer trainen in wijze keuzes te maken, hoe meer je er op de lange termijn ongelooflijke vruchten van gaat zien. Goede gewoontes geven ruimte. Niet alleen één jaar later, maar ook vijf jaar later, en tien jaar later. Stel je eens voor wat voor impact jij op jezelf en je naaste zou hebben.


“Bewoon de aarde en voed u met trouw.”


Darius Foroux is een schrijver die duidelijke en praktische tips geeft over productiviteit. In dit artikel trekt hij een lijn tussen de chaos van deze wereld en de individuele verantwoordelijkheid om goede keuzes te maken.


To be clear, when I talk about chaos, I’m not talking about adverse events. Sometimes, good things can also disrupt our focus. Life can be unpredictable. And despite that unpredictability, we still have to function. The way I see it, we have two choices. One: we accept that life is chaos and find a way to adapt ourselves. Two: we refuse to adapt and become miserable because ‘life is hard’. To me, it’s a no-brainer. I choose the former”.


Wat hij zegt, is dat ondanks omstandigheden, obstakels of moeilijkheden, jij altijd een keuze hebt. Een keuze om toch je taak of ritme die verstoord is geraakt weer op te pakken, en niet bij de pakken neerzitten terwijl dat wel het aantrekkelijkst lijkt.


In de meest moeilijke momenten van mijn leven, tijdens mijn burn-out klachten, heb ik die lessen moeten leren. Zelfs al was ik op het beroerdst van mijn energie, toch koos ik er iedere keer weer voor om een taak op te pakken die mij gefocust hield en een doel gaf voor die dag. Hoe simpel en inieminie klein het ook was.


Het single leven betekent geen stilstaand leven.


Integendeel, ik geloof dat het een grote mogelijkheid is om op een actieve manier het leven te cultiveren. Dat betekent tot ontwikkeling brengen, bebouwen en onderhouden. Psalm 37:3 geeft daarin een duidelijke, maar simpele opdracht: “Vertrouw op de Heere, en doe het goede. Bewoon de aarde en voed u met trouw.”


“Bewoon de aarde” komt overeen met de opdracht die God gaf aan Adam en Eva in het paradijs: “En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de aarde en onderwerp haar, en heers over de vissen van de zee, over de vogels in de lucht en over al de dieren die over de aarde kruipen!” (7).


Werken, genieten en gebruik maken van de schepping zijn goddelijke opdrachten.


“Wees vruchtbaar” kun je niet alleen toepassen op seksualiteit, maar ook op het cultiveren en vruchtbaar maken van je hele leven en je omgeving. Wij mogen rentmeester zijn over al deze dingen die God ons toevertrouwt: financiën, relaties, singleschap, hobby’s en werk en meer.


Vertrouwen wij Hem, ook in het dagelijks leven? Heb je Hem al gevonden, in je dagelijks leven?


“The discovery of God lies in the daily and the ordinary, not in the spectacular and the heroic. If we cannot find God in the routines of home and shop, then we will not find Him at all.” — Richard J. Foster


Comentarios


WELKOM!

Foto 06-09-2021 21 18 35 (1).jpg

Hey, ik ben Marjon.

Dit blog zijn brieven over de zoektocht en reis die ik maak, die andere mensen om mij heen maken, waarin God niet alleen de Gids, maar ook de reis Zelf is. Deze blogs zijn brieven - Lighthouse Letters - die we onderweg schrijven, in een fles stoppen, in de oceaan van informatie en opinies gooien, in het geloof dat ze op een dag aanspoelen op de kustlijn van jouw leven.

NIEUWSTE BLOGS

ZOEK op >>

bottom of page